Kalmarsundsregionen

sök

Åsa Gottmo

Mer tid över för livskvalitet. Det är den största fördelen som Åsa Gottmo och Ann-Charlotte Björkegren upplever med att ha återvänt till Kalmarsundsregionen.

I samma veva som proffslivet tog fart för golfaren Åsa Gottmo i början av 90-talet flyttade Ann-Charlotte Björkegren till Växjö för att plugga. Efter att ha umgåtts en hel del i tonåren blev deras vardagar allt mer olika och de gled ifrån varandra i takt med att åren gick. Åsa reste mycket och hamnade senare i Sundsvall, medan Ann-Charlotte flyttade till Stockholm.

– Vi hade bott länge i Stockholm och var redo att testa någonting nytt. Jag hade varit ifrån familjen i nästan 20 år och kände att det vore roligt att komma närmare dem igen, säger Ann-Charlotte som tillsammans med sambon Christer Lindblom tog steget att flytta till Kalmar och nya stadsdelen Ljusstaden sommaren 2015.

Drygt ett år tidigare hade Åsa Gottmo och Thomas Wiklander gjort en liknande resa. Deras flyttlass gick från Sundsvall, med en mellanlandning på Öland innan deras hus blev inflyttningsklart. Redan då hade Åsa och Ann-Charlottes vägar börjat korsas allt mer igen.

– Åsa och Thomas köpte faktiskt det huset som vi hade tittat på, det var lite snopet när jag såg det på facebook, säger Ann-Charlotte skämtsamt.

FÖRLÄNGD GOLFSÄSONG LOCKADE

– Vid den här tiden var Thomas barn precis utflugna och vi valde mellan att flytta till Kalmar eller Stockholm. Vi har varit mycket här i Kalmar och hade både familj och många vänner här, säger Åsa.

– Sedan var det även en ekonomisk fråga, man får mer för pengarna i Kalmar jämfört med Stockholm, även om det visserligen är dyrare här än i Sundsvall. Men om man väger in livskvalitén i Kalmar så är priserna ändå okej, säger Thomas. Han uppskattar närheten till naturen, det lite varmare vädret här i söder som förlänger golfsäsongen och även möjligheten att ta sig till golfbanan på tio minuter – oavsett om han cyklar eller tar bilen från villan i Ljusstaden.

Just intresset för golf är något som förenar de båda paren och golfbanan har blivit en naturlig mötesplats för dem. En runda på nio hål efter jobbet har blivit ett uppskattat inslag i vardagen. Dessutom brukar Thomas och Christer luncha ihop på golfklubben och hela gänget ses gärna för att spela golf och äta middag tillsammans.

– För oss är det stor skillnad från tidigare, när det tog 30-40 minuter att ta sig till golfbanan. Det gjorde att vi sällan kunde vara spontana, det blev enbart planerade 18-hålsrundor någon gång ibland, säger Ann-Charlotte.

MINDRE RESTID SKAPAR MER TID FÖR ANNAT

Just enkelheten att bo här är någonting som de alla uppskattar.  De beskriver en närhet till det mesta som gör det lättare att få tid över, vara spontan och träffa vänner. Få ut mer av sin fritid, helt enkelt.

– I Stockholm hade jag en timmes restid till och från jobbet och vi hade två bilar. Nu har vi en bil och möjlighet att cykla istället, säger Christer som är egenföretagare och numera sköter en stor del av sitt arbete på hemmaplan med hjälp av telefon och mejl. Detsamma gäller för Thomas som driver ett e-handelsföretag. De mötesresor som jobben ibland kräver kan dock bli lite längre än tidigare, men det vägs upp av att vardagen i övrigt känns enkel och är fri från pendling, menar de.

De upplever även ett annat tempo här jämfört med i storstadsregionen.
– Man glömmer fort hur stressigt och hur mycket folk det är i en större stad. Jag jobbpendlade till Stockholm ett par månader efter att vi flyttade ner hit. När planet på fredagskvällen gick ner för landning så gick även pulsen ner och den stressade känslan i kroppen försvann. Det är ett större lugn här och det uppskattar jag, säger Ann-Charlotte.

 

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!