Kalmarsundsregionen

sök

Gunnel Werngren

”Det är ren lycka att få bo här”

Den vackra naturen, närheten till vattnet, tillgängligheten, småstadskänslan och sammanhållningen invånarna emellan är bara några av de saker som gör att Gunnel Werngren känner sig hemma i Timmernabben. Det är här, i ett 40-talshus beläget mitt i ett villaområde i ”Nabbens” äldre del som vätter ut mot campingen, hon har sitt hjärta – nu och för all framtid.

– Vi har inte sjötomt men väl ”sjöglimt”, berättar Gunnel, som blev obotligt förtjust i den lilla orten vid Kalmarsund när hon och Peter hälsade på släktingar i deras torp i närheten.

De bad en mäklare hålla utkik efter ett passande hus och när denne mejlade bilder på huset som nu är deras kunde de inte stå emot och valde att bryta upp från sitt liv i Stockholm med allt vad det innebar. Ingen av dem har ångrat sig en sekund sedan beslutet togs, trots att de båda hade fasta jobb och eget företag samt barn och barnbarn i huvudstaden.

– Vi blev förälskade i huset och var tvungna att slå till. Barnen tycker också att det är jättefint och min äldsta dotter funderar på att skaffa någonting här nere också.

Vackra omgivningar

Då Gunnel gärna tillbringar lediga stunder med att måla och tapetsera har villan blivit lite av hennes domän, medan trädgården tillhör sambon Peter.

– Jag är ingen trädgårdsmänniska och har inga gröna fingrar så det får min man ta hand om, precis som matlagningen, skrattar Gunnel och berättar att hon har gått en matlagningskurs utan att egentligen vara speciellt intresserad.

Både Gunnels och Peters favoritplats i huset är glasverandan som de vinterbonade och inredde för några år sedan.

– Där sitter vi gärna, sommar som vinter, och njuter av den vackra utsikten.

När Gunnel inte pysslar i huset tar hon gärna långa promenader med parets två hundar, en spansk vattenhund och en blandras (pudel/lagotto), antingen i skogen eller längs vattnet.

– Omgivningarna vi bor i är så vackra. Ibland när jag går längs vattnet ut mot Gäddenäs kan jag bli helt lyrisk, det är så himla fint, säger Gunnel.

Emida-Fridas Fönster

Även om Gunnel stortrivs i sitt hus i Timmernabben är det i butiken Emida-Fridas Fönster i Mönsterås hon tillbringar det mesta av sin tid.

– Jag öppnade butiken tillsammans med en mamma till en av mina döttrars kompisar redan 1996, då i en liten lokal på Södermalm i Stockholm. Hon hoppade av efter två år men jag har fortsatt att driva butiken sedan dess. När vi bestämdes oss för att flytta ner hit så pendlade jag till en början, jobbade kvar i butiken i Stockholm tre dagar i veckan och öppnade upp en ny butik med samma namn i Mönsterås som var öppen torsdag till lördag.

Så småningom flyttades hela verksamheten till Mönsterås, och nu är Emida-Fridas Fönster öppet sex dagar i veckan, alltid med Gunnel bakom disken. Förutom att mäta, sy upp och sälja gardiner och tyger så saluför Gunnel inredning, smycken samt barnkläder i storlek 50-140 i butiken. De flesta kunderna är kvinnor som köper kläder i present till barnbarn eller barnbarnsbarn, men även föräldrar som vill ha något fint och lite annorlunda än det som säljs hos de stora kedjorna kommer in i butiken och handlar.

”Kommer människor närmare”

Emida-Fridas Fönster utgör inte bara Gunnels levebröd och livsverk – butiken har även spelat en stor roll gällande att komma in i den nya hemstadens gemenskap och träffa nya vänner och bekanta.

– Här i Mönsterås kommer man kunderna nära, man har tid att prata och lär känna människor på ett annat sätt än i Stockholm, där folk är mycket mer stressade, säger Gunnel.

En annan charmig del av småstadslivet är sammanhållningen och att alla hälsar på varandra.

– Så är det inte i Stockholm. Säger man hej eller nickar mot någon som man inte känner där tittar de på en som om man inte vore klok, skrattar Gunnel.

Trots att Gunnel fyller 66 år i höst och gärna skulle vilja ägna mer tid åt att måla och tapetsera huset och vara tillsammans med sina hundar har hon inga planer på att trappa ner verksamheten.

– Trots att jag har mycket jag vill göra så har jag svårt att tänka mig att gå hemma. Mitt jobb i butiken är så roligt att jag inte har några tankar på att gå i pension än på många år.

Foto: Asora Photography
Text: Sofia Ekholm

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!