Kalmarsundsregionen

sök

Joanna Kohnen

Joanna Kohnens stora intresse är hästar och i Torsås har hon förmånen att kunna vara i stallet både i jobbet och på fritiden. Läs Joannas egen berättelse om varför hon trivs så bra med sin tillvaro i Torsås.

”När jag som barn tillsammans med min familj flyttade från Zürich till Gullabo, långt ut på landsbygden – mitt i skogen, kändes allting väldigt långt borta. Efter att ha pendlat till Kalmar både till gymnasiet och universitet i sammanlagt sju år är det väldigt lyxigt att äntligen få jobba i hemkommunen och ha tio minuter till jobbet och fem till mitt fritidsintresse.

I TORSÅS FINNS TID FÖR FRITID

Oavsett om man rider, tränar på gym, simmar eller spelar tennis så ligger allting väldigt nära. I Torsås kommun hinner man med. Istället för att sitta i en bil i flera timmar dagligen spenderar jag numera max en halvtimme i bilen.

STALLET BLIR EN MÖTESPLATS

Varje gång jag närmar mig uppfarten mot ridanläggningen får jag den där bubblande känslan i magen, förväntansfull och full av längtan. När jag hoppar ut ur bilen möts jag av den där härliga doften, det luktar skog, frisk luft och det allra bästa – häst!

I klubbstugan sätter jag mig med en kaka och en härlig varm kopp te och bläddrar igenom en tidning. Emellanåt kikar jag ut genom fönstret. Där tränar min arbetskollega och hennes man tillsammans, de hann upp lite tidigare. Klockan är 17:15 och jag har redan hunnit till stallet. Jag älskar det! Här träffar jag mina kollegor, vänner, mina elever och naturligtvis hästarna.

INACKORDERINGSSTALL GER LYXIG TILLVARO

Jag jobbar heltid och delar arbetsveckan mellan en tjänst som servicevägledare på Torsås kommun och en tjänst som verksamhetsorganisatör på Torsås Ryttare. Det är två helt olika typer av jobb med struktur och kommunikation som gemensam nämnare.

Förutom ridskolan bedriver vi på Torsås Ryttare inackorderingsstall; vi hyr ut stallplatser. Har man inte möjlighet att ha sin häst hemma, på grund av plats- eller tidsbrist är det en väldigt praktisk lösning. Ridsporten tar både tid och energi. Har man dessutom ett krävande arbete eller familj och barn kan det vara svårt att hinna med allt. Då finns inackorderingslösningen och lyxen att hinna med jobb, häst och familj är plötsligt inom räckhåll. Torsås kommun är en ganska liten kommun, här har man nära till allt och hinner med mer av livets goda.

RIDSKOLA OCH TÄVLINGAR

På Torsås Ryttare bedrivs det verksamhet alla dagar i veckan. Från måndag till fredag är det ridskola med allt från nybörjare, vuxengrupper och speciella projektgrupper ”Hållbart tävlingsekipage” till speciallektioner för personer med funktionshinder. På helgerna gästas klubben av externa tränare som undervisar i hoppning, dressyr och westernridning. Utöver det anordnar klubbens ungdomssektion – TORUS, olika aktiviteter för de mindre barnen. Några gånger per år arrangeras olika tävlingar där ryttare från olika delar i regionen besöker klubben för att tävla mot likasinnade och träna både sig själva och hästarna. Ridsport på lika villkor Torsås Ryttare är en stor mötesplats för de som gillar djur och natur.

Barn- och ungdomar kommer ofta till ridanläggningen, som ligger på gång och cykelavstånd från tätorten, direkt efter skolan. Tillsammans läser de läxor, leker, lagar mat, hjälper varandra innan- och under ridlektioner eller bara ”hänger” med varandra. Här finns det plats för alla. Oavsett om man är nybörjare och aldrig har suttit på en häst förut, rutinerad tävlingsryttare eller om man är gammal sk ”återfallsryttare” och vill träna upp gamla kunskaper. Här träffas och umgås ung som gammal med varandra. Trots olika förutsättningar är alla här och håller på med ridsporten på samma villkor.

Och allt detta runt hörnet, mitt i Torsås.”

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!