Kalmarsundsregionen

sök

Kristina Niesel

Spanska vibbar i Söderåkra

 

När Kristina Niesel flyttade till Sevilla i södra Spanien som 24-åring bestämde hon sig snabbt för att blir kvar där för alltid. Så blev det inte. Femton år senare, år 2012, återvände hon till Sverige, först till skånska Bjärred, men då i sällskap av spanske maken Pablo och spanskfödda barnen Clara och Alexander. Sedan 2017 bor familjen i Söderåkra, i ett stort vitt hus från 1864 med snickarglädje och lummig trädgård.

– Huset byggdes till en början för provinsialläkaren i Söderåkra och här har det bott nio olika läkarfamiljer totalt. Att bo i ett så gammalt hus kräver en del jobb men vi ser det som en del av vår livsstil och att vi hjälper till att bevara en del av historien, säger Kristina.

Kort pendlingstid ger tid till familjen

Kristna och familjen valde att flytta till regionen för att Kristina fick ett eftertraktat jobb inom e-handel. När de började leta hus i samband med flytten hade de en rad kriterier – kriterier som den gamla läkarvillan i Söderåkra uppfyllde med råge! Dels var det ett gammalt charmigt hus som var i gott skick, det låg nära vattnet och så var pendlingstiden till jobbet inne i Kalmar kort, endast 25 minuter med bil.

– Med tanke på hur mycket jag jobbar så hade jag knappt sett familjen på vardagarna om vi hade bott i en större stad eller i Spanien. Det är en stor fördel att kunna komma hem fort, det gör att vi får tid att umgås, säger Kristina.

När de är lediga tillsammans tycker familjen om att umgås i trädgården eller göra små utflykter, antingen med en picknickkorg eller så upptäcker de nya caféer eller mysiga platser i närområdet. På somrarna äter de gärna frukost i morgonsolen på terrassen på baksidan av huset. Terrassen vetter mot den lummiga trädgården med höga gamla lövträd som ramar in och hyser så väl fåglar som ekorrar. Vintertid föredrar Kristina att sitta och läsa vid kakelugnen i det charmigt panelklädda rum som en gång i tiden var väntrummet på provinsialläkarens mottagning.

Bättre framtidsutsikter i Sverige

När familjen började prata om att flytta till Sverige var det på Pablos initiativ.

– Jag hade egentligen bestämt mig för att jag ville stanna i Spanien men när vi fick barn så började vi fundera på om det kanske vore bättre att bo i Sverige, säger Kristina. Den ekonomiska krisen i Spanien har påverkat utbildningssystemet där och framtidsutsikterna är bättre här i Sverige.

Väl tillbaka i Sverige, blev också positivt överraskade av det svenska skolsystemet och nu går barnen i skolan bara några minuters gångväg hemifrån. När det är dags att börja högstadiet blir det i Torsås, ett närbeläget samhälle som erbjuder allt man kan önska – från helt nya, moderna skolbyggnader, kulturskola, bibliotek och en liten biograf till blombutik, matbutiker och systembolag.

Hemma hos familjen är den spanska kulturen alltid närvarande. De pratar oftast spanska med varandra och vid middagsbordet bjuds det inte sällan på tapas eller paella. Pablo är dock väldigt förtjust i svenska bakverk och desserter, som han anser är överlägsna de spanska motsvarigheterna. En annan sak som han verkligen uppskattar med Sverige är lugnet, avskildheten och den vackra naturen.

– På något sätt ser vi Sverige med nya ögon efter att ha bott så länge i Spanien, säger Kristina. Dels så uppskattar vi naturen mer men också att barnen kan röra sig mycket friare här än i Spanien. Där är livet centrerat kring städerna och barnen kan inte leka fritt ute i grönskande trädgårdar på samma vis som i Sverige. Här i Söderåkra kan de dessutom cykla och springa som de vill mellan husen, till sina lekkamrater.

Stora karriärmöjligheter inom e-handel

En annan anledning till att familjen flyttade till Sverige var att Kristina såg större karriärmöjligheter inom e-handeln i Sverige. Nu är hon anställd som Head of engagement & concept på Nordic Nest, vilket innebär att hon ansvarar för den avdelning som bygger kommunikation till kunderna och tar fram strategier och koncept för att på riktigt kunna hjälpa kunderna under hela kundresan. Kristina säger sig ha funnit sig väl tillrätta på sitt jobb, vilket hon beskriver som utmanande, kreativt och roligt.

– Det är häftigt att Kalmar har blivit så stort inom e-handel. Vill man jobba i den branschen så är Kalmarsundsregionen väldigt intressant, här finns flera bra e-handelsföretag som är i stark utveckling.

Foto: Asora Photography
Text: Sofia Ekholm

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!