Kalmarsundsregionen

sök

Oscar Ekstam

–  Som småbarnsförälder uppskattar jag att det känns väldigt tryggt och att allting är nära. Dessutom har vi naturen precis utanför dörren, trots att vi bor mitt i ett villakvarter.

Det säger tvåbarnspappan Oscar Ekstam, som sedan några år tillbaka återigen bor i Mönsterås kommun. För ett halvt liv sedan förde intresset för mountainbike honom 50 mil norrut, till ett cykelgymnasium i Dalarna. Han tävlar inte längre, men trots det är cykling, idrott och motion fortfarande en stor del av hans liv. Både i hans arbete med kommunens föreningar och simhallen Vattenpalatset. Men också på fritiden, då han gärna cyklar i friluftsområdet Långehäll utanför Blomstermåla. Det var här Oscar började sin cykelkarriär.

ALLA INGREDIENSER FÖR HÄRLIGT FRILUFTSLIV

– Jag har sett mycket när jag tävlat runt om i Sverige och världen och vet därför hur fantastiskt det här området är. På många andra platser byggs mountainbikeleder, här har naturen redan fixat perfekta leder. I mina ögon är detta är regionens bästa. Det är en varierad terräng med långa sammanhängande partier, exempelvis med stenhällar. Det ger en väldigt rolig cykling!

Men det är inte bara cykling som erbjuds i Mönsterås. Enligt Naturvårdsverkets årliga rankning av Sveriges friluftskommun 2017 kom Mönsterås på 16:e plats, bäst i länet.

– Vi har jobbat mycket med tillgänglighet, men vi har också väldigt bra förutsättningar. Här finns både kust, skärgård, åar, insjöar, skog och organiserat friluftsliv. Sedan finns det cykelvägar mellan de flesta tätorterna och varje tätort har dessutom belysta motionsspår, utegym och sporthall. Nästan alla har egna idrottsplatser också.

SMIDIGT MED ENKELHET OCH NÄRHET

Enkelheten, närheten, naturen, familj och vänner är några av anledningarna till att Oscar Ekstam trivs i Mönsterås. – Bara en sådan sak som att ta sig till jobbet. Det tar sju minuter att cykla. Dels gillar jag ju att cykla, dels går det smidigare än att köra bil eftersom jag lämnar barnen på förskolan på väg till jobbet.

Han upplever förvisso att utbudet av uteliv och shopping är begränsat. – Den handeln som finns är bra, men stadsshopping är ju ändå stadsshopping. Därför är det bra att det inte är så långt till varken Kalmar eller Oskarshamn, för där är utbudet större. Men nu, som småbarnsförälder, är varken uteliv eller shopping något som jag saknar eller efterfrågar. Vardagen och fritiden är viktigare, och då finns det mesta här.

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!