Kalmarsundsregionen

sök

Phil Forsberg-Poon

Från miljonstad till småländska skogen

 

Phil och svenska Linda träffades på en bar i Melbourne 2004 när Linda var på semester tillsammans med en väninna. Kärlek uppstod och vips – efter fyra år tillsammans i London, 10 år i Australien och två barn senare har de nu köpt ett eget hus i lilla Fallebo strax nordväst om Oskarshamn. När de precis hade flyttat hem till Sverige bodde de en tid i Figeholm, en plats som Phil tog till sitt hjärta redan första gången han kom till Sverige 2005.

– Figeholm är tyst och så vackert med skärgården precis utanför, säger han om orten där hans fru växte upp.

Lindas föräldrar bor fortfarande kvar i Figeholm och har öppnat sitt hem för familjen Forsberg-Poon under tiden Phil har renoverat deras nyinköpta hus.

– De bor fint och har verkligen fått oss att känna oss som hemma, säger Phil.

För Phils familj och släkt tar det 36 timmar att resa från Melbourne till Småland, vilket betyder att de inte kommer på besök så ofta. Vid parets bröllop 2012 var dock många av dem på plats, både familjemedlemmar och vänner.

– Alla tycker att det är så vackert här och att vi kan vara lyckliga som bor på ett så fint ställe.

Äventyrlig familj

Hur svårt var det då för småstadstjejen Linda att övertala Phil att flytta hem till lilla Sverige och Figeholm? Inte så svårt, skulle det visa sig.

– Jag är väldigt praktisk som person och när Linda gav klartecken till att vi kunde köpa en Volvo V70, som hon egentligen inte alls ville ha men som är väldigt smidig när man har barn, sa jag ja, skojar Phil.

Egentligen var det han som frågade Linda om hon ville flytta tillbaka till Sverige då han märkte att hon saknade sin familj.

– Eftersom vi är en äventyrlig familj som tycker om att prova nya saker var det inget svårt val. Livet i Melbourne och London är för stressigt när man har små barn.

I Melbourne kunde de tillbringa upp till tre timmar i bilen eller tåget om dagen på väg till och från jobbet – tid som de hellre ville kunna ägna åt barnen.

– I och med flytten hit ville vi minimera stressen och få tid att fokusera mer på varandra som familj, och det får vi här, säger Phil.

Funkisvilla med utsikt

Phil är utbildad snickare och beskriver sig själv som en kreativ man som när han inte umgås med sin familj gärna drar sig tillbaka till garaget eller verkstaden där han skapar i trä och metall. Och eftersom Phil trivs med hammare i hand så är det också han som har gjort det mesta av renoveringsarbetet på familjens nya hus i Fallebo. Huset är ett funkishus från 70-talet, omgivet av en prunkande trädgård och beläget på en höjd med vacker utsikt över nejden. En pool och eventuellt en friggebod finns också med i framtidsplanerna, men det får vänta tills renoveringen är färdig.

– Jag är väldigt glad över att få bo med min familj på ett så fint ställe, på en lugn gata utan en massa bilar och trafik, säger han.

Unikt perspektiv

Nu ser Phil fram emot att göra små äventyr med barnen i skogen, men även emot att ta med sig kameran ut och utforska området kring sitt nya hem. Flytten till Sverige har nämligen också gett honom tid till att ägna sig åt sitt stora intresse och passion i livet, fotografi. Tillsammans med sin svåger brukar han göra så kallade ”photowalks” – utflykter där de jagar vackra motiv genom kameralinsen.

– Här hittar jag inspiration att fotografera överallt! Skogen, skärgården, för mig okända små städer och byar – jag tar bilder på allt som jag finner vackert.

Duon, som går under namnet Time River Images, har länge haft skärpan inställd på Oskarshamn under sina photowalks och hoppas att deras bilder så småningom kan förvandlas till en coffee table-bok innehållande bilder tagna ur unika perspektiv.

Att lilla Oskarshamn är familjen Forsberg-Poons ”största ort” i närheten av deras hem är tycker Phil bara är positivt.

– Visst, en mindre ort vilket innebär färre valmöjligheter när det kommer till aktiviteter jämfört med om man bor i en storstad, men för oss som familj är det bara skönt och betyder att vi kan spendera mer tid tillsammans och göra roliga saker.  Vi känner oss välkomna och människor är mycket mer vänliga och tillmötesgående här än i storstäder.

Foto: Asora Photography
Text: Sofia Ekholm

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!