Kalmarsundsregionen

sök

Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani

VISUELL KOMMUNIKATION FÖRDE RABEA OCH SHAHRAM TILL KALMAR

Det är nu ett och ett halvt år sedan Rabea  hoppade av tåget i Kalmar, redo att börja en treårig utbildning vid Linnéuniversitetet.

– När jag kom till stationen trodde jag inte att jag var framme ännu. Kalmar var mindre än vad jag hade förväntat mig, minns hon och skrattar lite. För kontrasten blev stor. Paret kom nämligen direkt från iranska Shiraz, med ungefär en och en halv miljon invånare, och de beskriver platserna som varandras motsatser i många avseenden.

Sedan paret flyttade till Kalmar har det hänt mycket i deras liv. Shahram har läst sista delen av sin utbildning på distans och har nu en magisterexamen i Industry management. Och de har nyligen lämnat livet i olika studentboenden till förmån för sin första, egna lägenhet i Kalmar. – Vi är visserligen unga, flexibla och vana vid att resa, men vi ville gärna ha ett eget boende. Nu känns Kalmar mer som hemma, säger de.

CAFÉET HAR BLIVIT EN MÖTESPLATS

De har även öppnat ett café i centrala Kalmar som de driver tillsammans. Här syns Rabeas kreativa ådra, med målningar på fönstren och handskrivna menyer på väggarna. De pratar engelska med sina kunder och bland gästerna vid borden hörs även andra språk. Rabea och Shahram tillverkar själva all ”healthy fika”, som de kallar det, exempelvis rawfoodfika och smoothies.

För dem har caféet blivit en mötesplats som vidgat deras nätverk och även gett dem en plats att ha olika event på. – I början tyckte vi inte att det hände så mycket här i Kalmar. När man är ny i en stad och pluggar får man enbart vänner i samma situation. Nu är vi i en bredare kontext, genom caféet har vi fått många nya vänner. På så sätt har vi också upptäckt att det händer mycket här, säger Rabea och nämner aktiviteter som vattenyoga och salsadans, och utbildningar på exempelvis Ölands folkhögskola och Capellagården som hon tycker verkar spännande.

– Vi trivs, vi gillar storleken på staden. Vi gillar även att naturen är så nära. Om man är vid caféet och promenerar längs storgatan kommer man till havet och en fin badplats på bara någon minut. Det är en skön koppling mellan stad och natur, fortsätter de.

KALMAR VÄXER OCH UTVECKLAS

Rabea är nu halvvägs in i utbildningen i visuell kommunikation med inriktning på hållbarhet. Och paret tror att de kommer stanna kvar här även efter examen.  – Kalmar växer och utvecklas, det ska bli spännande att se hur det blir när Linnéuniversitetet flyttar till hamnen. Vi har lagt ner mycket arbete på caféet och vill gärna se det växa, säger Shahram.

Kalmarsundsregionen använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Jag godkänner!